Mandela sjöng med Falu fredskör

Publicerad

Mångas tankar går idag till fredskämpen Nelson Mandela som somnat in 95 år gammal. Lars Englund, ledare för Falu fredskör, har ett alldeles särskilt minne av honom.

Det var 1999 som telefonen ringde hemma hos Lars Englund. Utrikesdepartementet ville att han och Falu fredskör skulle uppträda då Nelsons Mandela kom på besök i Stockholm. Mandela var ute på sin avskedsresa som president och besökte ett flertal länder.

Att just Falu fredskör tillfrågades att underhålla berodde bland annat på att kören hade ett stort engagemang i Sydafrikafrågan. De hade också varit på plats i Sydafrika och lärt sig flera av de traditionella sångerna.

Mandela dansade och sjöng

Det var i entrén till UD som kören framträdde. Inte nog med att Göran Persson (S), dåvarande statsministern, hälsade på fredskören, också kungafamiljen fanns på plats i entrén. Men det var ett annat möte som lämnade störs intryck på Englund och något han aldrig glömmer. När huvudpersonen Nelson Mandela kom och möttes av de sydafrikanska sångerna blev han nämligen så överväldigad att han ställde sig i kören och sjöng och dansade tillsammans med Falukören.

– Jag brukar berätta den här historien emellanåt det känns alltid lika fantastiks att göra det, säger Lars Englund till Gävledala idag.

”Tungt besked”

Att Sydafrikas före detta president nu avlidit är ett tungt besked att få för Falu fredskör med Lars Englund i spetsen.

– Vi är väldigt tagna av beskedet och känner oss djupt nedstämta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet