Så undviker du brist på D-vitamin under vinterhalvåret

Uppdaterad
Publicerad

Människans främsta källa till D-vitamin är solljus och under de mörkare månaderna måste man vara extra uppmärksam på sin kost, säger experterna. Och i dag, fredag 21 december, är det årets mörkaste dag.

Pauk Kalliokoski är specialist på allmänmedicin och doktorand på allmänmedicinska sektionen på Uppsala Universitet. 

Under sin tid som distriktsläkare på Jakobsgårdarna vårdcentral i Borlänge, i samarbete med mödravården i Borlänge, Uppsala Universitet och Centrum för klinisk forskning i Falun och Västerås, genomförde han en studie där nyblivna mammor och gravida kvinnor deltog. 

Under en period på tio månader undersökte han om man kunde få upp D-vitamin- och kalknivåerna hos kvinnorna. Studien visade att gravida kvinnor blev starkare av D-vitamin och kalk.

”Gäller alla”

Men som Paul Kalliokoski säger i klippet ovan, ”Det gäller egentligen oss alla, men större risk löper vegetarianer och är man inomhus väldigt mycket, då får man till slut en D-vitaminbrist”. Starta klippet för att höra honom berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.