Anders Lindblom smittsskyddsläkaren vid Region Dalarna tror att allmänheten i länet kan komma att vaccinera sig från och med hösten. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Många får vänta till hösten på vaccinet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Coronavaccinet blir gratis för alla i Sverige. Personer och personal på äldreboende blir först i kön för att vaccinera sig.

– Vi planerar att först till hösten kan de som inte tillhör riskgrupper i Dalarna vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom vid Region Dalarna. 

Inga vacciner för covid-19 har hittills godkänts för användning i Sverige. Alla som ligger närmast för godkännande måste tas i två doser. Under fredagen kom besked att 300 miljoner kronor ges till regionerna för att genomföra vaccinationerna.

Först när de prioriterade grupperna, personer och personal på äldreboenden samt riskgrupper, kommer övriga att vaccineras. Det tror Anders Lindblom kan bli aktuellt först till hösten i Dalarna:

– Vi är beredda att ta emot och börja vaccinera från januari månad. Vi kan börja vaccinera allmänheten från hösten, men det är möjligt att det kommer mycket vaccin och då kan vi börja med det tidigare, säger Anders Lindblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet