Många frågor när Landstinget och Region Dalarna slås ihop

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet slås Landstinget och region Dalarna ihop till nya region Dalarna. På måndagen höll Tankesmedjan ”Dalarnas framtid” ett seminarium om den nya regionen för att reda ut oklarheter för allmänheten.

Ett 50-tal personer tog chansen att lyssna  till delar av den nya regionsledningen som hade samlats på Kristinegården i Falun i måndags. 

Syftet med seminariet var att ge svar på vad sammanslagningen  innebär, och kommer att betyda i det dagliga livet för oss som bor i Dalarna. 

På plats för att svara på frågor fanns företrädare både från nuvarande landstinget, länsstyrelsen, Region Dalarna och Företagarna. 

Efter det två timmar långa seminariet, när flera av åhörarna fått svar på sina frågor, stod det klart att den märkbara förändringen till stor del kommer att ske kring de regionala utvecklingsfrågorna. I och med att makten flyttar från kommunernas ledning, till oss medborgare. Tidigare har varje kommun haft makt via representanter i Region Dalarna. Så är det inte längre. 

I klippet ovan hör du pensionären Per Fontin från Borlänges funderingar kring medborgarnas inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer