Pia Åkerström tvingas nu stänga ner sin lanthandel i Övertänger norr om Falun.

Många lanthandlar tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala lanthandeln är väldigt viktig för servicen i många byar runt om i länet. Men de senaste veckorna har tre butiker fått lov att stänga. En av dessa är Handlarn i Övertänger, norr om Falun, som slår igen på söndag.

Det finns drygt 40 lanthandlar i länet, och de senaste veckorna har tre butiker tvingats stänga. En av dem är Handlarn i Övertänger tre mil norr om Falun.

– Jag vill tacka alla så jättemycket, vi har haft det trevligt. Jag hoppas på en stor vinst de kommande dagarna så att vi kan fortsätta hålla öppet, säger Pia Åkerström som drivit butiken i snart tre decennier.

Karin Berg bor i Övertänger och hon menar att byn förlorar en viktig mötesplats.

– Butiken betyder väldigt mycket, även socialt då man träffar folk i butiken, säger hon.

Var ska ni träffas framöver?

– Ja du, ingenstans.

Handlarn i Övertänger har inte bara varit en matbutik, de har också varit ombud för Systembolaget och posten samt kört ut mat till äldre. Men Birgitta Laszlo på länsstyrelsen Dalarna menar att servicen inte måste försvinna från byn.

– Lanthandlarna spelar en viktig roll för byars överlevnad, men det är som att lanthandlarna måste bära byns överlevnad på sina axlar. Det måste bli en fråga för hela byn – vad behövs det för service här? säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.