Det rör sig om personer som själva blivit stuckna, men även personer som inte vet vad de ska göra ifall det skulle inträffa hör av sig.
– När man blir stucken gör det rejält ont och det bildas en röd svullnad på stället. Om det är ett bi kan det hända att gadden sitter kvar och då är det bra att försöka få bort den, säger Anna Nergårdh, chefläkare vid Stockholms läns landsting.
Allergiska ska söka vård
För dem som inte är allergiska är sticket inte farligt och det bästa man kan göra är att kyla ner svullnaden i väntan på att smärtan går över.
Om man är allergisk ska man däremot alltid söka sjukvård akut, även om man har akutläkemedel hemma. Allergisymtomen kan bestå av utslag på en annan del av kroppen än där man blev stucken, eller svullnader i ansiktet kring mun och läppar. Dessa uppstår oftast inom några minuter.
– Dessutom ska man söka hjälp om man blivit stucken på halsen eller i munnen, eller om man märker att man får svårt att andas, säger Anna Nergårdh.
Getingar älskar sötsaker
Det är många småbarnsföräldrar som hör av sig till Vårdguiden. Nergårdh säger att eftersom getingarna älskar sötsaker så lönar det sig att hålla koll på saftglasen och se till att barnen använder sugrör. Om man rör sig på en plats där man tidigare sett mycket getingar är det bra att bära skor. Även överdrivet viftande kan reta getingarna så de sticks.
– Men det viktigaste tipset är att läsa på så man är beredd när olyckan är framme. Om föräldrarna har koll kan det även ha en lugnande inverkan på barn.
Fakta: Så undviker du gadden
• En huvudbonad stoppar getingen från att trassla in sig i håret.
• Det är skönt att känna gräs o sand mellan tårna. Men skor skyddar mot getingsting.
• Kött och söt mat lockar getingarna. Täck över och ställ gärna saft en bit bort för att locka iväg dem.
• Drick inte ur öppnade burkar om du inte ser innehållet.
• Hastiga rörelser retar upp getingarna. Håll dig lugn och gå därifrån.
• Dödade getingar eller bin avger doftsignaler och lockar till sig fler insekter.
• Getingar gillar fallfrukt och murket trä. Var försiktig när du hanterar dessa.
Källa: Astma- och Allergiförbundet