Många skador i halkan – högt tryck på Dalarnas akutmottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har det varit riktigt halt i Dalarna. Det har märkts av på länets akutmottagningar där man haft ett högt tryck av patienter med halkrelaterade skador.

Under den gångna helgen har antalet halkrelaterade skador ökat markant i Dalarna. Snön smälte bort och blev till is och när nysnön lägger sig på den blir det väldigt halt.

– Man ska vara otroligt försiktig när man är ute och rör på sig nu, berättar Thomas Marneus som är överläkare i ortopedi på Mora lasarett.

Särskilt på Falu lasarett har många sökt vård på akuten under de senaste dagarna för skador de fått när de halkat utomhus. I Falun har man därför också tagit hjälp från Mora lasarett med de här skadorna och bara under måndagseftermiddagen ökade antalet halkrelaterade skador även i Mora rejält.

I klippet berättar överläkare Thomas Marneus om mängden halkskador under de senaste dagarna och vilken typ av skador man kan få vid halkolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.