Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschef Madeleine Wallin och personal på Hedgårdens äldreboende om situationen på boendet och vad som görs för att hålla ner värmen. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Många tycker att det är väldigt varmt” – värmebölja tufft för boende och personal på Hedegårdens äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen gör att många extra åtgärder får sättas in för att hålla ner temperaturen inne på Hedgårdens äldreboende i Söderbärke. Ventilationen ska bytas ut, men i väntan på det så används bland annat portabel luftkonditionering.

När SVT besöker äldreboendet är det närmare 30 grader i skuggan. För de runt 30 boende på Hedgården gäller det att hålla sig i allmänna utrymmen, där det sedan två år tillbaka ställs ut portabla AC-aggregat när det blir för varmt.   

– Det är både positivt och negativt, säger Amir Muca, undersköterska som jobbat i tre år på Hedgården.

Förutom mekanisk luftkylning så jobbar personalen mycket med att förse de boende med vatten, vätskeersättning, salta pinnar och annat som kan underlätta i värmen.

Ventilation ska bytas ut

Luftkylningen uppskattas av boende som SVT pratar med – samtidigt menar personalen att det också kan bli väl kallt i de allmänna utrymmena. På de boendes egna rum finns i stället ingen kylning.

Nästa år ska ventilation och fönster bytas ut på boendet, som även ska tilläggsisoleras. Kostnad: tio miljoner kronor.

– Det blir toppen om vi får det, säger Amir Muca.

– Det handlar om att få ner energiförbrukningen och samtidigt skapa ett bättre inomhusklimat, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Smedjebacken

Mer i ämnet