Många unga studerar i Dalarna. I Falun är andelen 24-åringar som valt att studera på högskola störst. Foto: Bertil Ericson/TT

Många unga börjar studera på högskola

Publicerad

De regionala skillnaderna är stora vad gäller om och när unga väljer att studera vidare efter gymnasiet. Under förra året hade nästan 50 procent av 24-åringarna i Falun påbörjat en högskoleutbildning. Det är högre än snittet för Dalarna som är 39,2 procent.

Det är Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som gjort en sammanställning där man har tittat på i vilken utsträckning unga påbörjar högskolestudier och hur det varierar mellan Sveriges län och kommuner.

– I många regioner är det en stor andel unga som inte läser vidare trots att de har grundläggande behörighet. Det är troligen flera faktorer som spelar in, bland annat vilken utbildningsnivå ens föräldrar har, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ, som ansvarat för den statistiska analysen.

Stora skillnader mellan kommuner

Sammanställningen visar bland annat att det är stora skillnader mellan kommunerna.

Falun är den kommun som sticker ut där 48,5 procent av 24-åringarna påbörjat en högskoleutbildning. Falun ligger därmed även över snittet för hela Dalarna, som är 39,2 procent.

Vansbro ligger lägst

Även Borlänge, Gagnef och Leksand ligger över länssnittet. Sämst till ligger Vansbro där endast 19,8 procent av ungdomarna påbörjat en utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.