Daladenterns ordf Lena Reyier vill att (C) ska vara socialliberalt och inte nyliberalt.

Idéprogrammet: Månggifte inget för dalacentern

Publicerad

Centerpartiet i Dalarna har under onsdagen lämnat in sitt yttrande över förslaget till nytt idéprogram för partiet.

Tanken är att ett nytt idéprogram ska fastställas på partiets framtidsmässa i mars.

– Liksom partiledningen avvisar vi de skrivningar som kan tolkas som att Centerpartiet skulle vara för månggifte och slopad arvsrätt. Vi ställer oss också negativa till att slopa skolplikten, men delar synen på att föräldrar ska ha ett stort ansvar för sina barn och deras skolgång, säger Centerns dalaordförande Lena Reyier.

Kritiken mot det ursprungliga idéprogrammet var svidande från många håll. Partiledaren Annie Lööf som tidigare vägrade att kommentera förslaget tvingades avbryta sin Thailandssemester när det stormade som värst inom partiet. Opinionssiffrorna sjönk till en historiskt låg nivå – 3,2 procent.

Dan Westerberg som är ordförande för Centerpartiet i Falun tyckte att partistyrelsen skulle dra tillbaka förslaget så fort som möjligt.

-Det är för många ogenomtänkta förslag i nyliberal riktning, sa han till Gävledala.

Sofia Jarl – centerpartistiskt kommunalråd i Gagnef som också sitter med i högsta partistyrelsen – backade dock upp de nyliberala idéerna redan från början.

-I grunden är det ett mycket bra förslag, även om det kan finnas delar som vi måste diskutera mer, sa hon.

Men partiledningen backade när det gäller de mest kontroversiella idéerna.

Dalacentern vill nu betona att ett nytt idéprogram inte ska vara nyliberalt – utan snarare socialliberalt:

– Centerpartiet är ett grönt och varmt socialliberalt parti med rötterna i landsbygden, det vill vi tydlig ska framgå i vårt nya idéprogram. Därför har vi från Daladistriktet varit noga med att lyfta fram det här i vårt yttrande över förslaget till idéprogram, säger Lena Reyier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer