Derin Ergin tog del av stödet på manifestationen. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Manifestation i Orsa mot utvisning: ”Det är en absurd situation”

Publicerad

I Orsa deltog ett hundratal personer i en manifestation för att visa sitt stöd för den irakiska familj som bott där i sex år men nu riskerar att utvisas.

Tidigare rapporterade SVT Nyheter Dalarna om Derin Ergin som kom till Sverige med sin familj för sex år sedan. Hon har sedan dess utbildat sig till undersköterska och jobbat på Mora lasarett.

Nu riskerar alltså familjen att utvisas.

–Det är en absurd situation – att människor som har etablerat sig här, utbildat sig och kommit in till bristyrken där de nu kan ge oss i Sverige vård och omsorg nu ska utvisas. Det känns fel, säger Mikael Thalén (C), kommunalråd i Orsa, som deltog i manifestationen.

Per Olof Lif var en annan deltagare på manifestationen och han håller med Mikael Thalén.

– Sen har jag naturligtvis respekt för att det måste finans en lagstiftning som reglerar det här. Men det finns mer att göra och det är jättetråkigt att människor kommer i kläm såhär, säger han.

LÄS MER: Undersköterska hotas av utvisning

TV: Se inslaget från manifestationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer