Marcus från Rättvik ska tävla i bågskytte på hästryggen

Uppdaterad
Publicerad

Den 5-8 juli går VM i Beridet Bågskytte av stapeln i Ungern och en av deltagarna är svenska mästaren Marcus Hjortsberg från Rättvik.

I Övre Gärdsjö i Rättviks kommun finslipar 15-årige Marcus Hjortberg formen inför VM – och han har tränat hårt.

– Jag tränar ca två timmar nästan varje dag, säger han.

Markus Hjortberg kom trea i sin första SM tävling 2015, ett år senare blev han åter trea och i fjol vann han alltså SM-guld.

Men varför blev det Beridet Bågskytte?

– Jag har hållit på med hästar väldigt länge och så prövade jag på det här hos en kompis till min pappa och det visade sig att jag var duktig. Han som höll i kursen tyckte att jag skulle börja tävla och sen har det bara rullat på säger, Marcus Hjortsberg.

En häst väger ca 500 kilo så det krävs ett bra samarbete mellan ryttare och häst.

– Man får inte hålla i tyglarna som man gör normalt för man skall ju ha pilar och pilbåge i händerna så det krävs att man kan kommunicera med hästen på annat sätt. Det gäller att ha ett bra samarbete med hästen helt enkelt och att häst och ryttare förstår varandra och vet vad de ska göra, säger coach Ylwa Woxmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.