Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar och Maribel hyr ut både bil och hus till andra – hör varför de har släppt oron kring sina prylar! Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Maribel och Oskar i Leksand slutade jobba för fem år sedan – se deras tips för att leva billigare

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen träffade SVT Oskar och Maribel Leander Lindberg i Leksand. Då hade de levt ekonomiskt och sparat så mycket pengar att de kunde sluta jobba och vara ekonomiskt fria, som 40-åringar.

Så nu med stigande priser och hög inflation är frågan: Hur har det gått för familjen?

Trebarnsföräldrarna har inte blivit helt sysslolösa om dagarna. Vid sidan om familjen och huset har de studerat och tagit vissa uppdrag, bland annat som skribenter och föreläsare. Men de poängterar att det är lustdrivna engagemang – i kontrast till vad de kallar ”lönearbete”.

Parets vision om att leva enkelt och billigt började redan 2011 då de kraftigt skar ned på sina utgifter och målmedvetet sparade så mycket som möjligt av sina inkomster under sex års tid. Längs vägen har de också bloggat och skrivit böcker om den sparsamma livsstilen.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Lever på avkastning av sparkapitalet

Den ekonomiska planen där de hade sparat ihop sex miljoner kronor (25 gånger de årliga utgifterna) för att kunna leva endast på avkastningen, har fallit ut väl.

– Vi har haft några jättegoda år med bra börsutveckling, så nu när det blir tuffare klarar vi det också. Skulle det fortsätta vara väldigt svag avkastning och ökande priser skulle vi kunna få ett hål i ekonomin om fem-sex år, säger Oskar Lindberg.

– Det tror vi inte ska hända, men vi känner oss ändå trygga och lyckligt lottade om man tänker på dem som har problem med att betala räkningarna här och nu.

I videoklippet berättar paret varför det inte oroar dem att dela familjens bil och hus med andra – och om nyckeln att ”leva lokalt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet