Marit drabbades av bröstcancer – upptäcktes på mammografin

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att dö i bröstcancer mer än halveras för de kvinnor som regelbundet går på mammografiundersökningar. Trots det går inte alla på sina kontroller. En av de som gick när kallelsen kom är Marit Nymo från Falun och tack vare det upptäcktes hennes cancer i tid.

– Har man fått en kallelse till mammografin så ser man till att göra sig fri och så går man dit, det finns inget annat, svarar Marit Nymo på frågan om hur viktigt det är att gå på kontrollerna.

Berättade öppet om beskedet

Redan några dagar efter att Marit fick cancerbeskedet kom de tillsammans i familjen överens om att gå ut och berätta öppet om cancern på sociala medier.

– Det var främst för att mina flickor skulle få må som de mådde och vara med på mina behandlingar. Det har varit jätteviktigt att ha varit öppen om det, säger Marit och fortsätter:

– Jag tror att vi hade kvävt oss annars, för det här är så otroligt stort och så omtumlande. Jag tror inte att man kan bära en så stor hemlighet om man är en familj, för det drabbade ju oss alla, det var inte bara mig.

Skrev av sig för att orka

För att orka ta sig igenom de svåra stunderna under behandlingen skrev Marit mycket, både för sig själv och med andra i internetgrupper.

– Jag började skriva när jag blev sjuk för att jag blandade ihop så mycket saker, dels var det väl chocken men sen glömde jag väldigt mycket under behandlingen och jag märkte att jag inte fungerade som tidigare, säger hon.

Starta klippet ovan för att höra Marit berätta om när cancerbeskedet kom, och hur hon mår i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.