Foto: Scanpix

Marknadsföring av allergibehandling kritiseras

Publicerad

Flera granskade bioresonansterapeuter får kritik

Mångapollenallergiker söker sig nu till alternativa behandlingsmetoder, som tillexempel bioresonansterapi, för att försöka få hjälp med sina besvär. MenKonsumentverket är kritiskt till de löften som ges i marknadsföringen av denmetoden.

Flera företag kritiseras

Bioresonansterapiär en växande alternativ behandlingsform mot allergi. Med en elektriskbehandlingsmetod menar utövarna att olika allergier kan botas hos de allraflesta. Men Konsumentverket har efter granskning riktat kritik motmarknadsföringen av metoden. Hittills har verket tittat närmare på ett tiotalföretag och de flesta företagen lovar för mycket menar dom.

– I dendokumentation som vi tittat på har vi inte kunnat se att det finns tillräckligtmed belägg för de här påståendena, säger Emma Hedge, jurist hos Konsumentverketsom menar att marknadsföringen därför är vilseledande.

Stängt hemsida

Dana Runsten somdriver Allergimottagningen i Borlänge är en av ett 40-tal bioresonansterapeuteri Sverige. Hon har stängt sin hemsida efter kritik från Konsumentverket men honanser att Konsumentverket tolkat in saker som egentligen inte stått där.

Fortsatt granskning

Ytterligare treföretag som sysslar med bioresonansterapi har kritiserats av Konsumentverket somnu kommer fortsätta granskningen av vad terapeuterna lovar i sinmarknadsföring.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.