Maskeradligans ledare greps i Avesta – döms för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Han använde falsk polislegitimation, och falsk behörighetshandling från militära säkerhetstjänsten. När ledaren för Maskeradligan greps i Avesta fanns både knivar, batonger och en elpistol i bilen. Nu har Falu tingsrätt meddelat sin dom. 

Det var i oktober 2020 som den så kallade Maskeradligans tidigare ledare stoppades i en bil tillsammans med två andra män i Avesta. Då polisen hittade vapen åtalades trion för vapenbrott, men tingsrätten friar alla tre på den punkten eftersom åklagaren inte lyckades bevisa att det var ställt utom rimligt tvivel att de känt till att vapnen fanns i bilen. 

Villkorlig dom och samhällstjänst

Maskeradligans ledare, som nu är i 65-årsåldern, döms för två fall av brukande av falsk urkund, narkotikasmuggling samt brott mot knivlagen.  

Tingsrätten bedömer dock inte att mannen kommer att begå fler brott och väljer att döma honom till villkorlig dom kombinerat med samhällstjänst.

Maskeradligan

Maskeradligan var en rånarliga i Sverige där medlemmarna var utklädda till olika yrkesgrupper, oftast poliser, när de genomförde sina rån. Ligan var aktiv under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Efter flera rån med stora byten dömdes medlemmarna till långa fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.