Mässa i Falun – Prylar underlättar äldres vardag

Uppdaterad
Publicerad

Vi blir allt fler äldre i Sverige och de flesta vill klara sig själva så länge det bara går. I Falun strömmade folk till mässan ”Smart vardag”, som visade hjälpmedel som underlättar vardagslivet.

Käppar, rullatorer, burköppnare är exempel på produkter som gör det möjligt att klara sig själv även om man börjar bli till åren kommen.

I en av montrarna visades fjärrkontroller med extra tydliga knappar.

-Om man inte ser så bra, har dålig motorik, eller har svårt att förstå alla knappar på till exempel en dvd, video eller boxer så kan man lägga in allt det på en fjärrkontroll, som står stadigt på bordet, säger rehabiliteringsingejören Hanna Gullberg.

Många anställda inom äldreomsorgen besökte mässan för att få se senaste nytt.

-Det händer mycket på det här området, inte minst inom mobiltelefoner. Tidigare var det bara små knappar och så men nu börjar man se produkter som riktar sig till äldre, men mer finns att göra, säger arbetsterapeuten Helena Forsaeus.

Att äldre också är en köpstark grupp börjar märkas.

-Det här är en framtidsbransch, eftersom vi i Sverige är först i världen med att ha så många gamla, så kan vi dra stor fördel av det, det kan handla om ny teknik, hur man anpassa bilar, såväl som att producera och designa kläder och skor som passar äldre, säger författaren Lotta Mellberg.

Hon har tillsammans med KK-stiftelsen varit med och skrivit boken ”Äldrelivsbranchen-dagens åldrande och framtidens åldrande”

– I den här branschen finns ingen kris, Sverige är en internationell förebild och det finns hur mycket som helst att göra.

Men att sakerna på mässan bara skulle passa äldre eller handikappade avfärdas utav falukrögaren Ingemar Eberstål:

– Vi som jobbar hela dagar med samma moment, använder gärna ergonomiskt utprovade prylar, sen brukar det vara bättre kvalitet och hålla längre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.