Det blir snabbt ganska fullt i den lilla butiken. Den här dagen kunde man få hjälp med att ladda ner appen Foto: Anders Hansson/SVT

Mataffär öppnade i Öna – utan personal

Uppdaterad
Publicerad

I helgen öppnades en ny affär i byn Öna utanför Mora. Det är Dalarnas första obemannade affär men flera sådana är på gång, vilket kanske kan vända trenden med butiksdöd i byarna efter att många lanthandlar lagts ned.

Normalt kommer butiken vara obemannad, men första dagarna kommer man få hjälp av personal att lära sig att hantera appen. Med den öppnar man dörren till affären, skannar varorna man vill köpa och betalar med ett kontokort som läggs in i förväg.

– Det går bra! Jag älskar att det är många 65-plussare som är här, säger butikschefen Daniel Albinsson med ett leende.

Den första butiken i Öna kommer snart följas av två till i andra Morabyar, och ytterligare en som planeras på annan plats i Dalarna.

I videon träffar du Sara Rosenberg, en av de första kunderna, och hör butikschefen Daniel Albinsson beskriva vad som är företagsidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.