Matproduktionen i Dalarna ska öka – i dag klarar länet inte en kris

Publicerad

Dalarna har tagit fram en helt ny livsmedelsstrategi och målsättningen är bland annat att öka livsmedelsproduktionen.
– Strategin är ett viktigt instrument för att se hur hela länet kan ha en god livsmedelsförsörjning, säger Ylva Thörn, landshövding i Dalarna.

Strategin är framtagen av Länsstyrelsen i Dalarnas län, Region Dalarna och LRF Dalarna. I stora drag handlar den om att öka livsmedelsproduktionen och där ingår att sysselsättningen, lönsamheten och innovationskraften ska få sig ett uppsving.

Under måndagen hölls en presskonferens i Gustafs i Säters kommun, där ett trettiotal från branschen deltog.

Birgitta Sacredéus (KD), regionråd i Region Dalarna, berättar om målet för den nya strategin.

– Jordbruksnäringen ska få leva men den ska också utvecklas, och vi ska behålla den fina kvaliteten vi har så att besöksnäringen, när den kommer, kan ha glädje av detta.

Livsmedelsresurser inte tillräckliga

Strategin ska fylla en funktion även vid en krissituation. I dag är Dalarnas livsmedelsresurser inte tillräckliga för att täcka våra behov vid en längre samhällsstörning, förklarar hon.

–  Ur försvarssynpunkt är det otroligt viktigt att Sverige har mat så att vi klarar oss vid en krissituation, säger Birgitta Sacrédeus.

Landshövding Ylva Thörn förklarar att det är viktigt att tillvarata på de jordbruk och odlingsmöjligheter vi har i dag.

– Detta för att i framtiden säkerställa så att det fungerar med både klimat och miljö. Det här är också viktigt för att vi som konsumenter ska kunna få den bästa kvaliteten, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver också bli mer självförsörjande. Vi måste ha en gemensam tanke i länet om hur vi gör det här tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer