Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SVT/Arkiv

Medvetslös skoterförare med spräckt hjälm hittades av skidåkare – flögs till sjukhus i ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

En skidåkare hittade en medvetslös skoterförare vid en skoterled nordost om Fjätervålen i Älvdalens kommun på fredagseftermiddagen. Skoterföraren ska sedan ha kvicknat till och skidåkaren tog sig vidare till en hjälptelefon och slog larm. Fjällräddningen, räddningstjänsten och en ambulanshelikopter larmades till platsen.

Enligt polisen ska skoterföraren, en man i 55-årsåldern, ha kört på en sten och kastats av skotern.

– Vi fick ett samtal klockan 13.33 från en hjälptelefon vid Hågntjärnstugan dit skidåkaren tagit sig. Uppringaren hade hittat en man som låg medvetslös med spräckt hjälm i skoterspåret, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Skoterföraren ska ha klagat på smärtor i rygg, nacke och bröst och var nedkyld. Enligt de första uppgifterna från SOS Alarm blödde mannen också från näsan och det ska vara blåsigt och mycket kallt på platsen.

– En ambulanshelikopter är på väg dit från Mora och det har tagits beslut om att inleda fjällräddning, säger Stefan Dangardt.

”Flugit 20 meter”

Klockan 14.55 meddelade en fjällräddare polisen att denne var framme vid mannen. Ambulanshelikoptern lyfte klockan 14.27 och var framme på platsen strax efter klockan 15.

– Mannen flögs till sjukhus. Han var nedkyld och hade minnesluckor. De tror att han har flugit 20 meter så det var en rejäl krasch, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.