Midsommarstången – importerad från Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den kanske tydligaste midsommarsymbolen kom troligen till Sverige från Tyskland under medeltiden, enligt Nordiska museet. De första midsommarstängerna finns dokumenterade i Suecia Antiqua, som innehåller gravyrer från stormaktstidens Sverige och som gavs ut under 1600- och 1700-talet.

En tolkning som ofta görs är att midsommarstången är en fruktbarhets- och fallossymbol. Enligt Nordiska museets källor ska detta ses i ljuset av de villkor som gällde för bondesamhället, där magiska symboler användes för att handskas med tillvaron, som ofta var oförutsägbar.

Europeisk tradition

I Dalarna förekommer resning av midsommarstänger ungefär två veckor före och två veckor efter midsommar. Att firandet sker på olika datum har med lokala traditioner att göra enligt Maria Björkrot, antikvarie på Dalarnas museum.

– Sen kan man ju åka mellan olika byar och fira flera gånger om det sker på olika datum, säger hon.

Svenskarna är långt ifrån ensamma om att resa majstänger.

– Traditionen finns över hela Europa för att fira vårens och sommarens ankomst, i Spanien kallas det till exempel för Fiesta del Mayo, säger Maria Björkrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.