Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska ukrainska flyktingar bo i Ludvika – hör kommunalråd Leif Pettersson om hur man förbereder mottagandet. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu börjar Migrationsverket placera ukrainska flyktingar i Dalarna

Publicerad

Ludvika och Avesta blir nu de första dalakommunerna som Migrationsverket kommer att placera ukrainska flyktingar i.

– Avtalet är skrivet och undertecknat och flyktingarna kommer redan på måndag i nästa vecka, säger Lena Andersson som jobbar med integrationsfrågor på Ludvika kommun.

Först uppmanades alla svenska kommuner att ställa upp och ta emot flyktingar. Sedan fick dalakommuner besked om att det inte var aktuellt med placeringar, eftersom Migrationsverket inte har något kontor här. Men nu kommer alltså flyktingar placeras i Avesta och Ludvika med hjälp av myndigheten.

I Ludvika ställs just nu tolv lägenheter i stadsdelen Marnäs iordning. Någonstans mellan 40 och 60 personer kan komma att bo i lägenheterna, beroende på hur familjekonstellationerna ser ut. Det är Migrationsverket som står för utplaceringen av flyktingarna, men ansvaret kommer senare att flyttas över till kommunerna.

Placeras utifrån Migrationsverkets kontor

Flyktingar från Ukraina har redan letat sig till Dalarna i viss utsträckning men det har skett på egna initiativ – ofta med hjälp av släktingar eller vänner från Ukraina som redan bodde här.

Migrationsverket har hittills jobbat utifrån principen att placeringarna sker som ringar på vattnet utifrån var deras kontor är placerade. Det närmaste kontoret ligger i Västerås vilket förklarar att placeringarna nu börjar i den södra länsdelen.

Fler kommuner i Dalarna kan komma att bli aktuella framöver beroende på krigsutvecklingen i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet