Erik Kristansson berättar mer om varför Migrationsverket inte stått för något större underhåll och om vad han tycker om saken. Foto: Martin Wik, SVT

Migrationsverket lämnar Hedemora – kvar står kommunen med stora renoveringskostnader

Uppdaterad
Publicerad

Sista augusti löper Migrationsverkets avtal gällande deras lägenheter med Hedemora kommun ut. Kvar står det kommunala bolaget Hedemorabostäder med 58 lägenheter med stora renoveringsbehov.

– Grovt räknat så kommer det kosta mellan 8-10 miljoner kronor, så vi ska ut med mycket pengar, säger bolagets vd, Erik Kristiansson.

De 58 lägenheter är utspridda på tre orter i kommunen: 18 i Vikmanshyttan, 38 i Långshyttan och två i Garpenberg. Det är lägenheterna i Långshyttan som är i mest akut behov av renovering.

– Varken vi eller Migrationsverket har gjort något större underhåll, så det är mycket att göra.

Långshyttan spås bli svårt

Det är också lägenheterna i Långshyttan som Erik Kristiansson menar blir svårast att hyra ut.

– Vikmanshyttan räknar vi få uthyrt ganska omgående, Garpenberg kan gå lite långsammare, men det är i Långshyttan som den största utmaningen kommer att ligga. Det blir inte lätt. Vi behöver göra ett stort arbete för att locka hit människor.

För Hedemorabostäder är det viktigt att lägenheterna hyrs ut. Annars riskerar de nuvarande hyresgästerna att åka på ökade kostnader.

– Och det vill vi helst inte.

Migrationsverket har inte underhållsplikt

Migrationsverket meddelar att de följer branschpraxis och har sedvanliga hyreskontrakt.

”Det innebär generellt att myndigheten ersätter kostnader för onormalt slitage och det kan ske under pågående förhyrning eller efter att avtalet har upphört”, skriver de i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna.

De skriver också att de inte har underhållsplikt utan att det är respektive bostadsbolag som ska komma med en begäran om ersättning.

Kommunen har förståelse

Erik Kristiansson är inte bitter över Migrationsverkets agerande i frågan.

– Jag har förståelse för att de vill minska kostnader på det här sättet och det har varit en stor omsättning på personer som bott i lägenheterna, så det har gjort det svårt att hålla ner slitaget.

– Men jag har upplevt det svårt att kanske få ersättning för allt det vi velat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.