Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är stor skillnad i priset – tycker vi bor på rätt sida elgränsen” – se mer från byn Lillfjäten i klippet. Foto: SVT Grafik, Sofie Lind/SVT

Mikael i Lillfjäten bor tre kilometer från elgränsen – ”Skrutit hur bra jag haft det”

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan elområde två och tre går till stor del längs länsgränsen mellan Dalarna och Jämtland. Men inte hela vägen.

Norr om Fjätervålen, i byn Lillfjäten bor Mikael – I Dalarna – men i elområde två, där elpriset är billigare än i resten av Dalarna.

Från Lillfjäten är det drygt en mil kvar till gränsen mellan Dalarna och Jämtland. Byn har tio invånare och får sin ström från Härjeån, istället för från till exempel kraftverksdammen i Trängslet.

Strömförsörjningen har varit så sen årtioenden tillbaka innan Svenska kraftnät drog elgränsen genom området precis söder om Lillfjäten år 2011.

Billigare – men ändå stängt av delar av huset

Trots att elpriset varit billigare för Mikael Grind så har elstödet, även för elområde två, varit välkommet.

Mikael har också gjort allt han kunnat för att spara ström den här vintern.

– Jag har stängt av delar av huset, så jag skulle nog säga att jag sparar bara 1500 kronor i månaden på det – även om jag sparar mest på att jag är i ett annat elområde, säger Mikael Grind.

”Det är stor skillnad i priset – tycker vi bor på rätt sida elgränsen” – se mer från byn Lillfjäten i klippet.

Lillfjäten ligger i norra Dalarna och precis norr om var elområdesgränsen dragits mellan område 2 och 3. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet