Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi känner oss otroligt lyckligt lottade” – se företagets vd berätta hur många nya arbetstillfällen som driften av den nya anläggningen beräknas innebära på sikt. Foto: Anders Hansson/SVT

Miljardinvestering i Falun när serverhallar byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

En stor investering ska göras i Falun för att bygga ut ett redan stort datacenter till att bli dubbelt så stort.

Investeringen på två miljarder kronor ger jobb åt över 300 personer under byggtiden, och kommer när det är färdigt att bli ett av landets största.

Det är EcoDataCenter som ligger i ett relativt undanskymt läge på industriområdet Ingarvet i Falun som gör den stora satsningen via sin ägare Areim. Anläggningens första del är redan igång och samtidigt pågår arbetet med de nya serverhallarna. Ett kontrakt med ett stort internationellt företag har gjort expansionen möjlig och nödvändig.

– Jag kan inte säga för mycket på grund av säkerhetsskäl men det är en global storkund det handlar om, säger den mycket nöjde vd:n för EcoDataCenter Peter Michelson.

Artificiell intelligens kräver dessa hallar

Det är den närmast explosionsartade utvecklingen inom AI som har gjort att behovet av datakapacitet har ökat snabbt. Det nu pågående bygget beräknas vara klart under första kvartalet 2025.

I videoklippet berättar vd:n om hur många jobb som kommer att finnas kvar efter byggtiden, för att sköta driften av den nya anläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.