Karolina Skog (till vänster) säger att sorteringen av textilier måste vara ekonomiskt lönsam för att en storskalig återvinning av textilier ska kunna fungera. Till höger, Maria Elander, projektledare. Foto: Anders Mankler

Miljöministern besöker Avesta med textilåtervinning i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen besöker miljöminister Karolina Skog (MP) Avesta för att diskutera återanvändning och återvinning av textilier.

Karolina Skog besöker bland annat den unika anläggningen för återvinning av textilier som finns i Avesta.

Anläggningen har en automatiserad sortering av textilier där olika fibertyper kan sorteras och anpassas för återvinning.

– Den här maskinen är i absoluta framkanten när det gäller sortering av textilier och den är den enda i sitt slag vad jag vet, säger Karolina Skog.

Karolina Skog säger att sorteringen av textilier måste vara ekonomiskt lönsam för att en storskalig återvinning av textilier ska kunna fungera. Detta eftersom sorteringen av textilsorter, som är ett måste för att återvinningen ska fungera, är någonting som i dagsläget inte fungerar.

– I dag bränns stora mängder textilier i Sverige varje dag, det är inte hållbart. Den här teknologin kan vara en av de viktigaste delarna för ett miljövänligt samhälle.

Textilåtervinningen är ett pågående forskningsprojekt. Tidigare samarbetade man med företaget Returex, som nu har gått i konkurs. Detta påverkar dock inte projektet.

LÄS MER: Det här är sorteringsmaskinen i Avesta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.