Många orsaker bakom hemlöshet – ofta missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Orsakerna till att man blir bostadslös och hamnar på gatan är många. Det kan vara missbruk, en skilsmässa eller att man blivit skuldsatt.

– En del har hamnat i missbruk sedan tonåren, en del har blivit arbetslösa eller utskrivna från försäkringskassan och en del har blivit pensionärer och ensamma, så det finns många orsaker.

Men den övervägande delen som kommer hit är personer med missbruk eller personer som har haft ett missbruk, berättar Ulf Linde som är föreståndare vid Riastugan i Falun.

Ofta missbruk bakom hemlöshet

Annika Väfors, vice föreståndare vid Riastugan i Borlänge, berättar att det framför allt är missbruket som gjort att människor hamnat utanför samhället i Borlänge.

– Det är ett stort problem, det finns mycket droger i Borlänge just nu, säger hon.

”Levt ett jävla liv”

På Riastugan i Falun träffade vi 76-årige Kent Nyberg som har varit hemlös i nästan 50 år och levt ett liv kantat av just missbruk och kriminalitet.

– Jag har levt ett jävla liv om man säger så, säger han.

Starta klippet ovan för att höra Kent Nyberg berätta om det, och hör Annika Väfors berätta mer om orsakerna bakom hemlöshet och vad Riastugornas arbete betyder för deras gäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.