Misstänktes för flygfylleri efter att ha flugit drönare i Rättvik – friades senare

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern i Rättvik flög en drönare under misstänkt alkoholpåverkan. Han blev misstänkt för flygfylleri och fick följa med för provtagning hos polisen. Men visade sig inte ligga över straffbar gräns.

Polisen i region Bergslagen upptäckte på onsdagskvällen en man som flög en drönare i Rättvik. Mannen blev misstänkt för att vara alkoholpåverkad.

Det innebar att polisen fick misstanke mot honom att ha begått flygfylleri. Polisen skriver att det enligt Luftfartslagen gäller samma regler vid framförande av en drönare, som om man kör ett annat fordon. För att flyga drönare är gränsen samma som vid bilkörning, och straffet för att begå brott är detsamma.

Polispatrullen tog med sig föraren av drönaren för provtagning. Senare under kvällen uppgav polisen att mannen hade druckit alkohol men vid utandningstest låg han under straffbar nivå av alkohol i utandningsluften. Därmed är han inte misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.