Mjölkbonden Kajsa: ”Det är stort att samhället stödjer bönderna”

Uppdaterad
Publicerad

En av de lantbrukare som drabbades hårt av förra sommarens torka och värme är Kajsa Petersson utanför Horndal i Avesta kommun. Hon är nöjd med det stöd hon nu får när Jordbruksverket betalar ut sammalagt en miljard kronor till Sveriges lantbrukare.

– Det är stort ändå att samhället säger att det är dags att stödja bönderna. Jag tror aldrig det har hänt förut att man gjort en så stor utdelning för att vi har drabbats av något, säger bonden Kajsa Petersson.

Hon driver en gård med 100 mjölkkossor. Efter förra sommarens torka var hon tvungen att köpa extra grovfoder för ungefär 250 000 kronor för att mata djuren.

“Lugnare i själen”

Nu får hon 120 000 kronor i stöd vilket täcker ungefär 25-30 procent av de extrakostnader hon hade förra året. I år är förutsättningarna dock mycket bättre:

– De flesta har fått bra skördar i första skörden. Det känns så mycket lugnare i själen som bonde i år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.