Tre personer omplaceras tillfälligt till Falun. Foto: Hannes Forssell/SVT

Mobbning och trakasserier på Högskolan Dalarna – flera personer tvingas lämna sina tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer tvingas lämna sina uppdrag efter att allvarliga brister i arbetsmiljön på Högskolan Dalarna har framkommit i en arbetsmiljöundersökning.

Det handlar om forskningsavdelningen Komplexa system – mikrodataanalys på Högskolan Dalarna, där intervjusvar i en arbetsmiljöundersökning vittnar om mobbning, trakasserier, diskriminering och kränkningar.

Flera medarbetare ska ha beskrivit diskriminerande handlingar där personal utnyttjats utifrån sin etniska bakgrund eller på grund av sitt kön. Kvinnor ska bland annat ha förväntats prestera mer och utföra sysslor som manliga medarbetare befriats ifrån. Det beskrivs också att det härskartekniker utövats systematiskt och att det orsakat en tystnadskultur.

Trakasserier på Högskolan Dalarna

Stödfunktion inrättas

Högskolans rektor skriver i ett uttalande på intranätet att det som framkommit gör honom bestört och att man har nolltolerans mot denna typ av beteende. En särskild stödfunktion har nu inrättas för personalen.

Tre personer omplaceras tillfälligt till Falun, medan flera andra nu alltså valt att i samförstånd lämna sina uppdrag.

Vet du mer om det här eller har du något annat tips som du tycker att vi borde känna till? Maila oss på dalarna@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trakasserier på Högskolan Dalarna

Mer i ämnet