Ambulanssjukvårdarna tvingas arbeta annorlunda eftersom förbipassernade fotar olycksplatser. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Räddningspersonal skyddar offer från att filmas vid trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Förbipasserande som filmat trafikolyckor har varit ett stort problem. Ambulans och räddningstjänst har tvingats ändra rutinerna för att skydda offren – nuförtiden blockerar man vägen.

– Det har varit ett jätteproblem, vi har fått arbeta för att få bort de som filmar på olycksplatsen, eller kör för fort och är en fara för oss som arbetar på olycksplatsen, säger Joakim Ambjörnsson, ambulanssjuksköterska i Falun.

”Väldigt utlämnad”

Både Joakim och hans kollega Ulrika Pettersson har varit med om mycket närgångna och nyfikna medtrafikanter som har stannat och tagit upp kameran och filmat mitt under räddningsarbetet, där offer legat blottade, ur stånd att skydda sig själva.

– Man är väldigt utlämnad som drabbad i den situationen, det är respektlöst när man saktar in bilen och tar upp en kamera och tar kort eller filmar, säger Ulrika Pettersson.

Stänger av vägen

Sedan en tid tillbaka stänger personalen därför helt sonika av vägen vid trafikolyckor. Medtrafikanterna får vänta tills räddningsarbetet är avklarat istället för att bli förbilotsade som tidigare.

– Räddningstjänsten ställer upp sina tunga fordon och spärrar helt enkelt av olycksplatsen. När inga andra trafikanter kommer förbi kan vi fokusera på patienterna och behöver inte tänka på vår egen säkerhet. Det har blivit mycket bättre efter det, säger Ulrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.