Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna har varit emot vindkraft på Ripfjället – men när man nu haft i styrande position tvekar partiet på att riva upp beslutet om vindkraftsutbyggnaden, menar Mikael Östling (M). Foto: Patrik Qvicker/SVT

Moderaterna vacklar i frågan om vindkraft på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det efter valet i Malung-Sälen ser ut att finnas ett stöd för att stoppa vindkraftsparken på Ripfjället, är det inte säkert att det blir så. För Moderaterna vacklar nu i frågan.

– Man kan inte säga nej för sakens skull. Man måste ju ta ansvar, säger blivande kommunalrådet Mikael Östling (M).

Hela oppositionen med Moderaterna i spetsen, och även Vänsterpartiet, sa innan valet nej till vindkraftsbygget. Då drev de styrande S, C och L igenom ett ja – tvärtemot resultatet i folkomröstningen.

Men nu är Moderaterna själva på väg mot makten i ett samarbete med S. Och nu låter det annorlunda.

Vindparken på Ripfjället

– Jag är rädd att det kan bli vite om vi säger nej så frågan måste utredas om den nu kommer upp, säger Mikael Östling (M).

Landsbygdspartiet oberoende, LPo, som samlade många vindkraftsmotståndare och som gick starkt framåt i valet, hoppas ändå att M står fast vid sitt tidigare nej.

– Men jag är tveksam, säger partiets förstanamn Arne Söderbäck som även är ordförande i föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet