Markröntgen vid vattentäkt är klar – oklart vad som finns i marken

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar finnas någonting i marken som inte hör hemma där. Det är resultatet efter den undersökning med markröntgen som gjordes i området Färjenäs utanför Borlänge för två månader sedan. Det samkommunala bolaget Lennheden vatten som ägs av Borlänge- och Falu kommun har fått rapporten av undersökningsbolaget och funderar nu över hur de ska gå vidare.

Det var efter en anmälan om misstänkt miljöbrott som Lennheden vatten beställde en undersökning för att kunna se vad som döljer sig i marken nära den vattentäkt som försörjer både Borlänge och Falun med kommunalt vatten.

Enligt anmälan ska det förr i tiden ha dumpats sådant som kemikalier, målarfärg, bildelar, kisaska och slaktavfall i området. Men de fynd som nu gjorts ligger inte exakt på det utpekade stället, utan på en plats i närheten som också har undersökts.

”Vi ser till att säkerställa dricksvattentäkten”

Lennheden vatten ska nu sätta sig in i rapporten för att se om och i så fall hur de ska gå vidare med ärendet. Bolagets intresse ligger främst i att se till att invånarna i Dalarnas två största städer får friskt vatten och bolaget gör därför kontinuerligt egna mätningar av vattenkvaliteten. Dessa har inte visat på något problem utan vattenkvaliteten är god, menar bolaget.

– Skulle vi hitta bevis på det som påståtts är sant lämnar vi över det till rättshavande myndigheter. Men vi ser till att säkerställa dricksvattentäkten, det är vår uppgift, säger Fredrik Wemming, vd för Lennheden vatten.

I klippet berättar Lennheden vattens vd mer om vad rapporten innehåller och vad vattenbolaget har för ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer