Morakniv varslar – 25 personer berörs

Uppdaterad
Publicerad

25 kollektivanställda varslas på företaget Morakniv i Östnor, utanför Mora. Orsaken är bland annat minskad efterfrågan och ökade kostnader för energi och råmaterial enligt ett pressmeddelande.

– Det har varit en väldigt väldigt jobbig dag för mina medarbetare, säger företagets CEO Johan Burtus.

Personalen informerades vid ett stormöte under onsdagen. Varslet kommer att träda i kraft gradvis med start nu under det fjärde kvartalet.

– Många är såklart ledsna, det är inte lätt att varslas när läget är som det är, men samtidigt var detta ganska väntat, vi är rätt så transparenta med läget och har märkt av en låg orderingång under en tid.

Under pandemin gick företaget bra, men läget ändrades under hösten 2021, då orderingången ska ha varit ”ostabil”. Ett antal visstidsanställda sades då upp.

”Rekordår 2021”

Förutom varslet så meddelas också att tjänstemän som gått i pension eller som väntas gå i pension inom kort inte kommer att ersättas.

– Det vi ser är en återgång till det marknadsläge som rådde innan pandemin, vi hade ett rekordår 2021, säger Johan Burtus.

Är detta alltså en återgång till normalläge?

– Ja men vi ser också en allmän återhållsamhet i konsumentledet och bedömer att läget kommer att försämras framöver. Inflationen och ränteläget är också oroväckande, säger Johan Burtus.

I mars 2022 varslades 24 personer, 15 kollektivanställda och nio tjänstemän. Till slut sades 17 personer upp. Nu läggs alltså ytterligare ett varsel.

Företaget har i dagsläget runt 160 anställda.

SVT har sökt representanter för IF Metall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.