Falu-Kuriren i augusti 1971 Visa alla (3)
Visa alla (3)

Malungsförfattare får tips om ouppklarat Lima-mord

Uppdaterad
Publicerad

Mordet skedde 1971. Sedan boken kom ut har flera personer hört av sig till Aino Trosell med tips. Enligt SVT vet polisen vem mördaren är. Men bevisen räckte aldrig för ett gripande.

Kriminalförfattaren Aino Trosell från Malung känd för att skriva påhittade mordhistorier från Västerdalarna har nu för första gången skrivit om ett riktigt mord i trakten.

Det handlar om det ouppklarade mordet på lärarinnan Selma Dahl som inträffade i Lima för över för 40 år sen.

Polisiärt uppklarat

 – Jag får tips om mordet, säger Aino Trosell.

I dag kan också SVT berätta att mordet trots allt anses polisiärt uppklarat. Det är över 41 år sedan mördaren slog till i byn Bu i Limedsforsen i Västerdalarna.

Lärarinnan mördades 1971

Till synes helt utan förklaring tog han sig i augusti 1971 in hos den då 80-åriga lärarinnan Selma Dahl som bodde ensam där. Han knivskar henne brutalt till döds, låste dörren om sig och försvann ut i natten.

Ännu i dag har ingen gripits för mordet och allt sedan dess har det spekulats om vem som egentligen mördade Selma Dahl.

Inga kända fiender

Hon hade inga kända fiender, det handlade inte om något rån utan troligen om rent raseri och ingen lyckades hitta ett enda hållbart motiv till mordet.

Historien har etsat sig fast också i sinnet hos kriminalförfattaren Aino Trosell. Hon kommer från Malung några mil från Lima och trots att hon i dag bor i Göteborg så beslutade hon sig för att granska utredningen om det ouppklarade mordet i hembygden.

”Det skaver”

 – Att ett mord på det här sättet är ouppklarat triggar mig lite. Det skaver. Jag fick läsa hela den stora utredningen men i ärlighetens namn får jag säga att skummade igenom den, säger Aino Trosell.

I sin senaste bok som är en samling av kriminalnoveller med både påhittade och verkliga historier kryper Aino Trosell under ytan på mordet i Lima.

Har läst utredningen

Hon är den enda privatperson som läst den enorma polisutredningen och har själv hittat egna förklaringar till att mördaren aldrig kunde gripas.

 – Det var som en höstack som bara växte. Ju fler som förhördes desto mer förvirrande blev det. Det pekade åt alla möjliga håll. Någonstans fanns ju nålen men den blev allt svårare att hitta, säger Aino Trosell.

Har fått flera tips

Efter att hennes nya bok nu har kommit ut så är det flera som tipsar henne om mordet.

– Jag är ju ingen Leif GW Persson så jag kan ju inte göra något åt tipsen så om någon vet något så är det bättre om de vänder sig till polisen, säger Aino Trosell.

Mordet preskriberat

I dag är mordet sedan länge preskriberat, polisen hade längde förhoppningar om att lösa fallet men ändå finns det fortfarande alltså flera personer i Lima som vill berätta.

Polisiärt sett så anses mordet på Selma Dahl ändå vara uppklarat. Internt riktades utredningen med tiden mot en och samma person.

Märkliga uppgifter

SVT Gävledala kan nu berätta att det var en polis från rikskriminalen i Stockholm som gjorde förhöret med den då huvudmisstänkte. Förhöret hölls på den dåvarande polisstationen i Transtrand och den misstänkte lämnade då mycket märkliga uppgifter.

Räckte inte för gripande

Men det räckte aldrig till något ingripande eller åtal. Men det här är ett förhör som inte Aino Trosell noterat.

 – Jag har ingen aning om vem som mördade Selma Dahl. Jag tyckte att det var orättfärdigt att en sådan fin gammal dam kunde bli mördad. Hon gjorde inte en fluga förnär. Om hon kunde bli mördad så kan ju vem som helst bli mördad, säger Aino Trosell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer