Möte för att stoppa sexuella övergrepp på Aquanova

Uppdaterad
Publicerad

Representanter från flera HVB-hem träffade under måndagen kommunen och äventyrsbadet för att försöka stoppa det stora antalet sexuella ofredanden på Aquanova.

Vi har tidigare berättat om att antalet sexuella övergrepp har ökat på äventyrsbadet i Borlänge.

Nu ska den utvecklingen stoppas med hjälp av fler badvakter och mer information.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Ett första steg för att stoppa de sexuella övergreppen var ett möte som hölls under måndagen på Maserhallen. På mötet närvarade ett 20-tal representanter från hem för ensamkommande flyktingbarn i Dalarna samt personal från kommunen och Aquanova. Mötet hölls för att sprida information om badhusets nya regler när det gäller att ta emot större grupper med barn och ungdomar.

– Det viktigaste var att få ledarna på de här boendena att förstå varför vi gör detta. Det är för att alla ska trivas och känna sig trygga här på badet, säger Ulla-Karin Solum VD för Maserhallen AB.

En representant för ett HVB-hem där det tidigare bott ungdomar som varit inblandade i ett fall av sexuellt ofredande på Aquanova berättar att de är glada över att gemensamma lösningar på problemet nu diskuteras.

På kommunen kände de till att det funnits problem med sexuellt ofredande på badet, men har inte vetat att det enligt badhuspersonalen rör sig om ett 20-tal fall under 2015. Nu har en preliminär handlingsplan tagits fram på kommunen för hur integrationen kan förbättras.

– Framförallt så hanterar det kommunala bolaget det här genom nya regler och genom att anställa fler personal. Det behövs fler vuxna som har koll och kan se till så att inget händer. Sen finns det andra åtgärder som vi kan göra ute i samhället, som i det här fallet med ensamkommande barn ifrån HVB-hem där vi måste vi kontakta dem och se till att de får klart för sig vilka regler som gäller när du kommer till Aquanova, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet