Foto: Lars-Gunnar Larsson, SVT

MP närmar sig Alliansen i landstinget – historiskt maktskifte nära

Publicerad

Idag började förhandlingarna mellan Alliansen och Miljöpartiet, för att få till ett nytt politiskt styre i landstinget Dalarna.
Och Miljöpartiet verkar allt mer inställda på att byta sida.

Bakom stängda dörrar pågick under onsdagen ett spel om vilka partier som ska ha den politiska makten över sjukvården i Dalarna de kommande fyra åren.

En sjukvård som styrts av socialdemokraterna i mer än 90 år – och det är miljöpartiet som är nyckeln till ett regimskifte.

Majoritet med sex partier

Om partiet tar sina tre mandat och går över till Alliansen, så bildas en ny majoritet bestående av sex partier.

Moderatledaren öppnade idag alla dörrar för Miljöpartiet:

– Vi satt i överläggningar i morse och ska fortsätta ikväll. Just nu ser jag inga stötestenar, men vi få väl se när MP presenterar hela sin kravlista. Det kan ju finnas saker där som gör att vi måste stänga dörren. säger oppositionsledaren Ulf Berg (M).

– Dörren är i princip fortfarande öppen åt vilket håll som helst, men vi ser att det finns en realistisk möjlighet att bilda en majoritet med Alliansen, säger Miljöpartiets starke man Mursal Isa (MP).

”Det ska inte gå för snabbt”

Miljöpartiet är alltså intresserade. Och det är också Centern, det näst största partiet i Alliansen.

– Vi har överläggningar som kan leda till förhandlingar. Men det viktiga nu är inte att det ska gå snabbt utan bli bra, säger Sofia Jarl (C), toppnamn för Centern i landstingsvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer