-Oftast utövar de i praktiken både förtryck men främjar också en negativ bild av vad en svensk och svenskhet är, säger Mursal Isa som själv har rötter i Somalia. Foto: Pernilla Edholm

MP-politiker: Skattefinansierade föreningar motverkar integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Mursal Isa – regionpolitiker i Dalarna – stöttar Nasteho Mohameds kritik mot konservativa strukturer och kvinnoförtryck inom delar av den somaliska gruppen i Borlänge. 

Han går själv så långt att han anklagar den somaliska föreningen Umis i Borlänge – och andra invandrarföreningar i förorterna – för att motarbeta integrationen. 

– Föreningarna som får miljontals med skattepengar bidrar enligt min erfarenhet till exkludering, säger han.

Det dröjde en vecka innan Dalapolitikern Mursal Isa gick till försvar för Nasteho Mohamed. Han menar att han inte varit tillräckligt självkritisk som inte larmat tidigare, men att hennes historia har gjort att han nu vill tala klarspråk, säger Mursal Isa.

Efter drygt 15 år i föreningslivet är hans uppfattning att den somaliska föreningen UMIS i Borlänge och andra föreningar i svenska förorter, egentligen driver en konservativ agenda. 

”Bidrar till exludering”

Med miljontals kronor i statligt stöd, bidrar dessa föreningar till exkludering, enligt Mursal Isa. 

UMIS har exempelvis fått 1,85 miljoner i bidrag under åren 2015 till 2018 av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. De har även beviljats närmare fyra miljoner från Allmänna arvsfonden fram till 2021 – men ännu inte fått hela summan utbetald.

– Oftast utövar de i praktiken förtryck men främjar också en negativ bild av vad en svensk och svenskhet är, säger Mursal Isa som själv har rötter i Somalia. 

Hans uppfattning har väckt starka reaktioner bland svensk-somalier.

– Att ifrågasätta eller kritisera att det finns en dålig kvinnosyn i den somaliska gruppen betraktas som att man smutskastar alla, men vi är inte en homogen grupp, säger Mursal Isa. 

UMIS tillbakavisar anklagelser

Föreningen UMIS tillbakavisar anklagelserna och menar att Isa driver en personlig agenda mot personer i föreningen. 

Något Isa förnekar och menar att han tidigare i egenskap av politiker även berömt det som föreningen gjort bra, exempelvis deras ungdomsprojekt.  

UMIS uppger att man ska utreda vad som hände Nasteho Mohamed och att man tar avstånd från all diskriminering. Anklagelserna om att de styrs av konservativa krafter och motarbetar integrationen i det svenska samhället tillbakavisas kraftigt. Debatten ”har spårat ur”, menar föreningens ordförande Abdullahi Sheikh Ali. 

– Det är grundlösa påståenden, säger han.

Har du mer att berätta om skattefinansierade föreningar? Tipsa vår reporter

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.