Så ska Falun bli en sjöstad igen

Uppdaterad
Publicerad

Falun är en av de svenska städer som har den största översvämningsrisken. Nu finns förslag om minska riskerna genom att muddra sjön Tisken – vilket även skulle kunna göra Falun till en sjöstad.

1916 var det stora översvämningar i Falun. Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap så hör Falun till en av de 18 tätorter i landet med en betydande översvämningsrisk. Det innebär att man vid höga vattenflöden måste ha en plan för att kunna hantera de vattenmassor som kan komma.

– Det var ju en väldigt stor översvämning 1916 och man pratar ju om hundraårsflöden och nu är det 2015. Så vi ligger lite på gränsen, snart är det dags igen, säger Christina Schedwin som är ordförande i Tiskens vänförening.

Något måste göras för att förhindra eventuella översvämningar och samtidigt jobbar Tiskens Vänförening för att båtarna ska få tillgång till Tisken som sjö.

– Vi vill ju i första hand att det ska byggas en ny sluss och att det ska muddras så att man kan ha båttrafik från Runn och upp i Tisken igen som det har varit tidigare, säger Christina Schedwin.

Nytt förslag

Redan 2007 tog man i Kommunfullmäktige ett beslut om att göra någonting åt Tisken, men projektet lades åt sidan. Nu vill Kristdemokraterna väcka liv i frågan igen och kombinera planerna på Falun som sjöstad med de åtgärder som man måste vidta för att förhindra framtida översvämningar.

– Vi tycker att det ser ut som en soptipp i dag och vi skulle kunna använda vatten på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Vi vill ha en båttrafik, vi vill rensa sjön med tanke på miljön, säger Katarina Gustavsson (KD).

Falun var en sjöstad med båttrafik ända in i centrum fram till 1977 då slussen stängdes. Sedan dess har Tisken legat oanvänd. Kvar står frågan om vad som händer med de över tusentals ton metaller som ligger på Tiskens botten vid en eventuell muddring.

– Vi vill fortsätta att utreda frågan för att kunna göra det möjligt, det är det som vi är ute efter, säger Katarina Gustavsson (KD).

Men vad skulle det kunna kosta då?

– Jag skulle tro att det kommer att kosta över hundra miljoner kronor men vi ska inte behöva vara rädda för det, för vad kommer det inte att kosta att låta bli? Jag tror inte att vi har råd att låta bli att rensa sjön, säger Katarina Gustavsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.