Foto: Arkiv

Myndighet vill stoppa utbredningen av signalkräftor

Havs- och vattenmyndigheten HaV föreslår att att det ska bli förbjudet att fiska och sälja signalkräftor i stora delar av landet. Anledningen är att Sverige ska kunna fortsätta fiska signalkräftor och samtidigt minska spridningen av signalkräftan i svenska vatten.

Signalkräftan importerades till Sverige på 60-talet för att ersätta bestånd av flodkräfta som drabbats av kräftpest. Men även om signalkräftan är resistent mot kräft är den en naturligbärare av sjukdomen som snabbt spreds bland flodkräftorna. Sedan 60-talet räknar man med att 97 procent av flodkräftbeståndet är utslaget och arten är idag akut hotad.

Får inte fiskas

De största bestånden finns söder om Dalälven. Nu vill Hav och vatten myndigheten införa nya regler för fisket. Signalkräfta får bara fiskas och okokta signalkräftor få bara transporteras, säljas eller bytas inom hanteringsområdet för signalkräfta, det vill säga söder om Dalälvens avrinningsområde exklusive Malungs och Älvdalens kommun och Öland och Gotland.

Behöver inte utrotas

Bestämmelserna gäller även inom skyddsområden för flodkräfta samt inom områden som förklarats som drabbade av kräftpest. Dessutom blir utsättningen och odling av signalkräfta inte längre tillåtet enligt de nya reglerna. Dock finns det inga krav på att man ska utrota signalkräftor om man redan har dem i en damm eller liknande på sin mark.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer