Foto: Arkivbild, Ulf Palm, TT

Namninsamling startad för att stoppa nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i april stod det klart att polisen beviljat tillstånd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i Ludvika på 1:a maj. Nu har en nationell namninsamling startat för att stoppa demonstrationen.

Skiftet, som enligt de själva är en partipolitisk oberoende folkrörelse, står bakom namninsamlingen som uppmanar ett förbud mot NMR-demonstrationen på 1:a maj i Ludvika.

– Vi vill visa att det finns ett folkligt engagemang. Folk vill inte att NMR ska få demonstrera, säger en representant för Skiftet.

Enligt de på rörelsen är det ett övervägande engagemang från människor i Dalarna.

– Vi kan se att väldigt många i länet har skrivit under, säger representanten på Skiftet.

”Visa det folkliga motståndet”

I skrivande stund har det kommit in precis över 2900 namn till insamlingen som kommer pågår åtminstone fram till den 1:a maj.

– Vi har inget slagit fast ett slutmål. Det är viktiga är att visa det folkliga motståndet och att myndigheterna har ögonen på sig.

Rörelsen Skiftet motsätter sig att NMR fått tillstånd att demonstrera, och hoppas kunna stoppa demonstrationen innan den 1:a maj. Men någon plan att själva överklaga demonstrationstillståndet har de inte.

Ingen har överklagat

– Vi är övertygade om att tillståndet kommer överklagas, men skulle vi överklaga varenda sak skulle vi inte hinna med något annat.

Den 16 april när SVT Dalarna kontaktar förvaltningsrätten har det inte kommit in någon överklagan mot tillståndet för NMRs demonstration. Det har inte heller kommit in någon överklagan gällande något annat demonstrationstillstånd som beviljats för allmän sammankomst i Ludvika den 1:a maj i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.