Ekonomiexperten om bankkrisen: ”Självklart ska man engagera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas vanliga kunder när det stormar kring en storbank? Ekonomiexperten berättar om hur våra beteenden och vårt förtroende påverkas när det är kris i bankvärlden.

SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium och avslöjandet har väckt starka reaktioner.

Madelen Lagin som är doktor i företagsekonomi på Högskolan Dalarna berättar att det är lätt att tappa förtroendet för organisationer idag och att kriser kan leda till att konsumenter agerar på ett annorlunda sätt än vad man brukar.

– Vi har nog blivit lite mer individualistiska. Vi kan ställa oss på barrikaderna och skrika om vi har energi och tid, säger Madelen Lagin och fortsätter:

– Jag tycker ju självklart att man ska engagera sig, men frågan är om man känner att; ”hur ska jag kunna påverka? Det känns för långt bort.”

Se hela klippet med våra frågor ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.