Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bisse Falk från Naturskyddsföreningen kallar Caroline Dicksons uttalande för ”djupt odemokratiskt” och är orolig för att det kan påverka delegaterna i diskussionen om miniminivåerna för varg. Foto: Anders Hansson/SVT

Naturskyddsföreningens kritik efter varguttalande: ”Djupt odemokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna föregår den demokratiska processen i vargfrågan. Det menar Naturskyddsföreningen som reagerar på ett uttalande från viltenhetens chef om miniminivåer för varg i länet.

Uttalandet gjorde Caroline Dickson, chef viltenheten Länsstyrelsen Dalarna i SVT Dalarna den 29 november:

”I dag har vi ju färre vargar än miniminivån, så vi tänker oss att vår miniminivå ska vara lägre”.

Frågan om miniminivå ska beslutas i Dalarnas viltförvaltningsdelegation den 1 mars 2024.

– Har man en viltförvaltningsdelegation så ska man använda sig av den, det blir väldigt konstigt annars, säger Bisse Falk, ledamot i viltförvaltningsdelegationen från Naturskyddsföreningen.

Men ni har väl också en åsikt?

– Självklart har vi en åsikt och vi kommer framföra den när vi ska diskutera den här frågan. Men Länsstyrelsen, som är en myndighet, måste hålla sig till att vi först diskuterar frågan och sen ser vad beslutet blir, säger Bisse Falk.

Håller inte med

Caroline Dickson förstår kritiken men tycker inte att hon föregår processen.

– Vi befinner oss redan i en process och det pågår diskussioner. Vi vet att det ska omfördelas vargar från mellersta området till det södra. Det är enligt vägledningen från Naturvårdsverket så jag tycker inte alls att jag föregår någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.