Naturskyddsföreningen: Hoppet lever

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är lättade”, säger Naturskyddsföreningen om den stoppade vargjakten.

På torsdagskvällen stoppade Förvaltningsrätten i Karlstad vargjakten som skulle startat på fredagen i Värmlands och Örebro län.

– Vi är mycket lättade över beskedet om att man nu stoppar vargjakten efter Naturskyddsföreningens, Världsnaturfondens och Svenska Rovdjursföreningens överklagande. Vi hade nästintill gett upp om de 36 vargar som skulle börja jagas på fredag morgon. Nu finns det fortfarande hopp för att den känsliga vargstammen ska få vara i fred under vintern, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl tycker att torsdagens beslut från Förvaltningsrätten i Karlstad är en viktig signal både nationellt och internationellt och att det betuder att Sverige får högre trövärdighet kring hotade arter.

– Nu behöver vi kanske inte se Sveriges trovärdighet när det gäller skydd av hotade arter devalveras. Om den storskaliga vargjakten skulle genomföras skulle det bli svårt för Sverige att fortsätta vara pådrivande när det gäller skydd av valar, rovdjur och fåglar internationellt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer