Så här såg det ut 2017 när polisen ingrep mot nazisterna. SVT:s videomaterial från händelsen har senare använts i polisens förundersökning. Foto: Anders Hansson/SVT

Nazister åtalas – störde prideparaden i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Flera framträdande nazister åtalas efter att de stoppade pridetåget i Falun hösten 2017. Brottet kan ge böter eller fängelse.

Händelsen utspelade sig 23 september i Falun, i korsningen Trotzgatan/Bergskolegränd. Enligt åtalet ska nazisterna ha försökt hindra pridetåget genom att ställa sig i vägen för det.

Paraden tvingades stanna och polis på plats försökte lösa situationen genom att beordra nazisterna att flytta på sig till en trottoar.

Svarade inte på tilltal

De åtta männen ska ha vägrat att lyda polisens order och ska istället ha ställt sig närmare varandra, stirrat rakt fram och inte svarat på tilltal.

För detta åtalas de nu för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.

Samtliga antingen förnekar brott eller väljer att inte kommentera hur de ställer sig till misstankarna. Åklagaren lutar sig mot vittnesuppgifter från platsen samt bilder och filmer som tagits av polisens kameror som de bar vid tillfället.

Tidigare fullmäktigeledamot bland de åtalade

En av de åtalade är tidigare fullmäktigeledamot i Borlänge där han satt för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men på ett SD-mandat. Mannen ställde även upp i valet 2018 då han kandiderade till fullmäktige i Ludvika.

Samme man åtalas även för ofredande efter en händelse i juni 2018, då han ska ha kastat eller sprutat vatten på en man i Ludvika. Mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.