I januari blev Anna Eriksson och Julia Lindgren och deras hundar Orsabor. Hittills är de positivt överraskad av det nya livet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Negativ flyttrend i Dalarna under flera år – fler väljer att flytta ut än in

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler människor som flyttar ut från Dalarna än vad som flyttar in. Men i bland annat Orsa är det ett fåtal fler som flyttar in än ut. Vi har träffat Anna och Julia som blev Orsabor i januari.

De senaste 20 åren är det i snitt 600 fler personer per år som väljer att lämna länet i förhållande till de som flyttar in. Totalt är det ungefär 7 300 personer som flyttar från Dalarna varje år.

Men två personer som lät flyttlasset gå till Dalarna och Orsa kommun är Anna Eriksson och Julia Lindgren. De bestämde sig för att flytta hit efter att ha varit här på semester.

– Vi fick en bra känsla för Orsa och området och tänkte varför inte? När det sen visade sig vara enkelt för mig att få jobb så blev det avgörande, säger Julia.

Friluftsliv viktigt

Julia arbetar som socionom och Anna pluggar i dag på distans och jobbar extra på en restaurang. De hyr ett hus en liten bit utanför Orsa.

– Vi gillar friluftsliv och det finns det mycket möjligheter till här plus att det är bra avstånd både om vi vill åka till fjäll längre norrut och till våra familjer, säger Anna.

”Blev förvånad” – se hur Julia och Anna upplever flytten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.