Foto: SVT/arkiv

Ejforsen blir inget naturreservat

Publicerad

Det blir inget naturreservat vid Ejforsen i Fuluälven. Länsstyrelsen säger nej och anser att Ejforsen är tillräckligt skyddad ändå.

Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och Sportfiskarna hade begärt att området skulle bli ett naturreservat, för att skydda Ejforsen från vattenkraftsutbyggnad.

Länsstyrelsen säger dock nej till begäran, då man anser att Ejforsen är tillräckligt skyddad, då den ligger i ett av EU:s Natura2000-områden för särskilt skyddsvärda miljöer.

– Tillsammans med det skydd som miljöbalken ger vattendraget är det, enligt vår mening, tillräckligt, säger Jemt Anna Eriksson, tillförordnad enhetschef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.

–Natura2000-områden är särskilt skyddsvärda områden som pekas ut av EU. Syftet är att motverka utrotningen av djur och växter och förhindra att deras livsmiljöer förstörs. Dalarnas län har 222 Natura2000-områden.

– Fuluälven är, med hjälp av Natura 2000, skyddad från åtgärder som inte bevarar eller utvecklar vattendragets naturliga egenskaper. Ett interimistiskt beslut kan till exempel tas om ett område akut hotas. Ett sådant beslut gäller i tre år.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet