Nej till skyddsjakt i Insjön och Enviken

Publicerad

Går inte att avgöra vilken varg som rivit får

Länsstyrelsen Dalarna avslår i dag två ansökningar om skyddsjakt på varg. En i Gimmenreviret öster om Insjön och en i Björnåsreviret väster om Enviken.

I Björnåsreviret handlar det om flera angrepp på får vid fäbodar. Enligt länsstyrelsens bedömning är  skadorna  allvarliga, men i nuläget går det inte att avgöra vilken varg som har orsakat skadan. När det blir bra spårsnö ska länsstyrelsen försöka få en bättre bild av vargarna i området.  Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– De flesta angreppen i Enviken-trakten har skett innanför någon form av inhägnad. Där anser vi att rovdjursstängsel ska prövas i första hand. I övriga fall måste man titta på andra lösningar. Det finns bidrag att söka hos länsstyrelsen, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

I Gimmenreviret har en varg uppträtt närgånget kring ett hus. Bland annat har den följt både en hund och en katt, och försökt att ta sig in i till fåren. När man försökte skrämma vargen trängdes den in i ett hörn och den sökande kom mycket nära vargen. Sedan sprang vargen iväg.

– Vi vill avvakta och se om vargen är bortskrämd för gott. Och vilken varg det rör sig om är  oklart också  i det här fallet säger Henrik Thurfjell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer