• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Neurologiskt sjuka vill att fler kommuner stöttar med ridterapi

Neuroförbundet Falun och Norra Dalarna fick 2012 pengar från Allmänna Arvsfonden till ett treårigt projekt, Aktiv Rehab & Ridterapi, ridterapi för personer med en neurologisk skada eller sjukdom, något som gett goda resultat för patienterna.

”Med hästen som hjälpmedel” var rubriken för en konferens i Falun idag. En av de som deltagit i terapiformen ridterapi är Rune Åslund i Falun. Ridterapin har hjälpt honom efter att han drabbats av hjärnblödning och storke.

– Efter första gångerna som jag red började jag få känsel i mina ben igen. Jag kunde till och med gå några steg! säger Rune Åslund.

Projektet blev framgångsrikt

Vid projektets slut 2015 fanns verksamheten vid fyra ridklubbar i länet: Falun, Rättvik, Mora och Malung.

Ridterapi som behandlingfrom

Ridterapi finns idag som en behandlingsform inom landstingets rehabiliteringsverksamhet men Neuroförbundet önskar att fler av länets kommuner skulle bidra till att fler kunde ha ridterapi som en regelbunden aktivitet.

– Då är det större möjlighet att de rahabilteringsinsatser som sätts in också får fortsatt effekt, säger ridterapeuten Marie Gudmundsson.

Vetenskaplig utvärdering

Tack vare pengar från Neurofonden har det också gjorts en vetenskaplig utvärdering av projektet ”Aktiv Rehab & Ridterapi. Det är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet som har gjort utvärderingen. Den är inte helt klar, men på konferensen gavs en bild av att många neurologiskt skadade och sjuka som fått möjlighet att prova ridterapi upplevt det som positivt och stärkande.

TV: Se hela inslaget om ridterapi här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer