1 500 nya laddbara bilar i Dalarna i år – ”Det funkar väldigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Vid slutet av 2020 fanns det nästan 2 700 laddbara bilar i trafik i Dalarna. Då hade antalet ökat kraftigt jämfört med 2019 enligt statistik från Trafikanalys. Och ökningen fortsätter – hittills i år har drygt 1 500 el- och laddhybrider registrerats i länet, det visar siffror från SCB.

I Orsa centrum finns en av länets 33 snabbladdare och där träffar vi några av Dalarnas elbilister.

– Det funkar väldigt bra, och här är det dessutom gratis att ladda, säger Sten Eriksson som har haft elbil i ett halvår och är mycket nöjd så här långt.

Elbilar i Dalarna

Olika betalsätt vid laddning

De flesta offentliga laddstolpar måste man dock betala för att få använda. Det är många olika operatörer och elbolag inblandade och det finns inget enkelt och enhetligt betalningssätt. Den här problematiken har hamnat på regeringens bord och energiminister Anders Ygeman har uppmanat branschen att enas om en standard men än så länge har det inte blivit verklighet.

Tystare motor

Ingrid Ekendahl i Orsa har haft sin elbil i snart ett år.

– Det är lättare att prata i mobiltelefonen i den här än en bil med motor som brummar hela tiden, säger hon.

Men det finns också en del svårigheter påpekar Ingrid Ekendahl.

Hör Ingrid och Sten i klippet när de berättar om plus och minus i livet som elbilister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbilar i Dalarna

Mer i ämnet